Zapraszamy do wzięcia udziału w dodatkowych warsztatach!
„chemiCOOL” – praktyczne wykorzystanie kuchni molekularnej w doświadczeniach podczas zajęć szkolnych
Co zyskasz, uczestnicząc w warsztatach?
W ramach zajęć warsztatowych wykonamy między innymi żelowanie, sferyfikację, sferyfikację odwróconą i prawie-odwróconą oraz skupimy się na tworzeniu emulsji.
Podczas warsztatów skupimy się na praktyce – wspólnie z naszymi doświadczonymi trenerami przeprowadzisz doświadczenia i dowiesz się, jak zaprezentować uczniom naukową stronę codziennych czynności.
Warsztaty składają się z następujących etapów:
- 1. Wprowadzenie do eksperymentu na zajęciach dydaktycznych (w tym podstawowe operacje laboratoryjno-kuchenne, zasady BHP oraz wprowadzenie do tamatu kuchni molekularnej)
- 2. Instrukcja wykonywania doświadczeń
- 3. Indywidualna praca uczestników - własnoręczne eksperymentowanie
- 4. Ewaluacja eksperymentu - podsumowanie doświadczenia oraz zapisanie rad praktycznych
- 5. Podsumowanie zajęć
Unikalne cechy i korzyści naszych warsztatów:
Prelegenci.

Piotr Wróblewski

Łukasz Sporny

Dominika Strutyńska
Założyciele zespołu naukowo-dydaktycznego „Centrum Chemii w Małej Skali”. Od siedemnastu lat propagują stosowanie techniki eksperymentu w małej skali w polskich szkołach, prowadząc zajęcia z uczniami, szkolenia nauczycieli i kształcenie studentów. W swojej pracy starają się udowodnić, że wykonywanie doświadczeń możliwe jest praktycznie w każdych warunkach. Każdego dnia towarzyszy im sentencja „Prowadzić zajęcia przyrodnicze bez wykonywania doświadczeń, to jak pisać wiersze nie potrafiąc czytać”. W ocenie Instytutu Badań Edukacyjnych od 2013 roku Centrum Chemii w Małej Skali zajmuje II miejsce w kraju w rankingu jednostek kształcenia przyrodniczego (poza formalnych). Współautorzy najnowszego podręcznika do nauczania chemii w szkole podstawowej wydawnictwa MAC. Więcej informacji na stronie http://www.centrumchemii.torun.pl/?page_id=6.